Waarom is het nemen van kleine stappen in je ontwikkeling zo belangrijk?

By Nicolien · juni 13, 2018 · Posted in: Talent Scanner

Al dwalend door Berlijn afgelopen week kwam ik deze waarschuwing tegen. Een reminder die ik ook vaak meegeef aan de mensen die bij mij komen voor coaching. Ik geef toe, in dit geval wordt de boodschap gegeven in een iets andere context. Hier is het bedoeld om de bezoekers van de betreffende Biergarten te waarschuwen dat je behoorlijk onderuit kan gaan op het moment dat je de helling na dit bordje afdaalt. Het is wijs om deze uitdaging doordacht en op je gemak te trotseren. Stapje voor stapje. Zie hier ook de vergelijking met de tip die ik aan mijn coachees meegeef die iets te ambitieuze ontwikkeldoelen formuleren. Ga niet te snel!!! Neem je tijd. Kijk liever naar de eerste deelstap die je kunt nemen, waardoor je dichter bij je einddoel komt. Als je bijvoorbeeld assertiever wilt worden kun je eerst kijken hoe jij je minder bescheiden kunt opstellen. Daarna kan je samen met je coach oefeningen doen die jouw zelfvertrouwen vergroten. Vervolgens kun je dan overgaan op het aangeven van jouw grenzen en het poneren van jouw mening. Lees hieronder waarom ik het opdelen van doelen in deze deelstappen van belang vind.

Je vermindert het risico dat je ‘rutscht’ of afhaakt

Mensen die te snel willen, lopen eerder de kans om belangrijke stappen over te slaan. Zij kunnen dingen over het hoofd zien die essentieel zijn om hun ontwikkeling succesvol vorm te geven. Het overslaan van stappen vergroot de kans dat je de doelen die je voor ogen had, niet haalt. Dat ontwikkeling uitblijft. We weten allemaal hoe frustrerend en teleurstellend dit kan zijn. Wanneer je het gevoel hebt dat je geen voortgang boekt of de eindstreep maar niet dichterbij komt, kan het lastig zijn om je in te blijven zetten. Vaak is dit ook het punt waarop mensen de handdoek in de ring gooien.

Doelen bereiken voelt goed

Dat ben je met me eens toch!? Dat het goed voelt om weer een stapje verder te zijn en je successen te kunnen vieren? Wanneer je trots kunt zijn op wat je bereikt hebt? Beter vijf keer vieren dat jij je deelstappen behaald hebt, dan één keer stilstaan bij het succes van het behalen van jouw einddoel. Ik ben er sowieso een fan van om aandacht te besteden aan datgene wat je bereikt hebt. En dan niet alleen omdat het fijn voelt. Door stil te staan bij je successen kan je de hiervoor genomen acties ook makkelijker herhalen. Door bewust te zijn van de deelstappen die nodig zijn om je einddoel te behalen, ben je bewuster bezig met wat er voor nodig is om je succesvol te ontwikkelen. Zo kom je er ook achter wat de kwaliteiten zijn waarop jij kunt bouwen en terugvallen als het even moeilijker wordt. Dat het jou bijvoorbeeld helpt om hulp te vragen als het even tegenzit. Of dat je juist sneller leert door zelfstandig situaties te analyseren en te reflecteren wat er goed ging en wat je anders kan doen. Hiernaast is het gevoel je deeldoel bereikt te hebben ook een perfecte motivator om met meer vertrouwen aan de volgende stap in je ontwikkeling te beginnen.
 

Nicolien Dellensen is de eigenaar van Talent Scanner, een online platform dat HR-professionals ondersteunt door HR-tools op het vlak van communicatie en invloed te leveren waarbij het accent ligt op talent en ontwikkeling.