Weet jij wat jouw triggers zijn?

By Nicolien · augustus 4, 2018 · Posted in: Sfeer van invloed, Talent Scanner

Sta jij er weleens bij stil hoe je beïnvloed wordt door jouw omgeving? Welke vragen en opmerkingen van collega’s, leidinggevenden, familie en vrienden ervoor zorgen dat jij op een bepaalde manier reageert? Ik kan je echt aanraden daar eens op te letten. Waarom? Omdat bewustwording van jouw triggers je helpt om je effectiviteit en impact te vergroten. Om dit te illustreren hieronder een voorbeeld van situaties waarin ik zelf op moet letten om niet te snel te reageren….

De ja, maar-trigger

Eén van mijn triggers is wanneer iemand opmerkt dat iets te ingewikkeld is. Vaak begint de zin met: “Ja, maar……”. Ik ben van de mogelijkheden en het maximale uit situaties halen. Mijn neiging op dat moment? Veel energie steken in het aangeven van wat juist wel kan. Een gesprek dat vaak meer een monoloog is, waarbij vooral ik veel energie verlies. Ik heb geleerd dat ik die energie beter kan steken in mensen die mij vragen of ik met ze mee wil denken. Mensen die zelf ook kijken waar de kansen liggen, waardoor ik op mijn beurt weer geïnspireerd raak. Wat overigens niet betekent dat ik nooit meer in genoemde ‘valkuil’ stap.

Maar genoeg over mij! Hieronder een greep uit de triggers die wij veel tegenkomen in praktijk.

De zwijg-trigger

Gebruik maken van stiltes

Deze vind ik zelf heel interessant. Als anderen zwijgen hebben veel mensen de neiging om de leegte die ontstaat te vullen. Om te gaan praten ‘om het praten’. Het mooie van deze trigger is dat je hem kan gebruiken om assertiviteit bij anderen te vergroten. Een tip die wij dan ook geregeld aan leidinggevenden verschaffen. Wacht af! Maak gebruik van stiltes! Op die manier geef je anderen de ruimte om initiatief te tonen. Zal het altijd werken? Nee! Maar in veel gevallen komen mensen terug met positieve signalen, van medewerkers waar meer inzit dan zij verwacht hadden. Prachtig toch wanneer je zelf meer tijd over hebt om met meer strategische zaken aan de slag gaan als medewerkers zelf in beweging komen?

De opdracht-trigger

Sommige mensen worden getriggerd als zij een opdracht (denken te) krijgen. De opdracht-trigger zorgt er echter voor dat zij direct in de houding springen. Dat zij onmiddellijk aan de slag gaan om deze opdracht tot een succes te maken. Heel prettig voor anderen, maar hoe is dat voor jou? Heb je wel tijd om de gegeven opdracht uit te voeren? Is het wel duidelijk wat er van je verwacht wordt? Zijn aanvullende vragen nodig om de gewenste resultaten scherp te krijgen? Vragen die jij kan stellen alvorens je opgescheept zit met een indrukwekkende hoeveelheid werk.

De vraag – oplossing trigger

Trigger door vragen
Sommige mensen kunnen het niet laten om voor iedere vraag direct een oplossing te geven. Maar wat nu als de vraagsteller zelf al van alles uitgeprobeerd heeft? Vooral in een coachende rol is het belangrijk om stil te staan bij deze trigger. In dat geval kan het wijzer zijn om eerst een wedervraag te stellen. “Wat heb je zelf al geprobeerd?” Waar denk je zelf aan? Wat heb jij in soortgelijke situaties gedaan en wat leidde toen tot succes?” Allemaal vragen die aanzetten tot denken en kunnen leiden tot zelfstandige en zelfsturende medewerkers en collega’s. Mocht er niets uit komen, dan kun je altijd nog oplossingen aandragen.
 

De klaag–trigger

Voor velen is het geklaag van anderen iets dat het ene oor ingaat en het andere oor uit. Voor sommigen is het diepe gezucht en de “ik heb het zo moeilijk” een directe aanspraak op hun begrip-spier. “Jeetje wat vervelend! Ik kan me voorstellen dat dat lastig is!” Zonder eerst te evalueren of het gaat om een gevalletje zeiksnor of dat er echt reden is voor begrip en medeleven. Als je graag bekend staat als degene die altijd een luisterend oor biedt geef dan vooral toe aan deze trigger. Mocht je echter te veel tijd verliezen aan mensen die klagen tot een kunst verheven hebben bijt dan de volgende keer op je tong. Neem een voorbeeld aan de mensen die we eerder beschreven; knik medelevend en ga vervolgens door met waar je mee bezig was.

Tot zoverre de triggers die wij veel voorbij zien komen. Ik ben heel benieuwd door welke jij getriggerd wordt! Zitten deze in het rijtje hierboven?
 

Nicolien Dellensen is de eigenaar van Talent Scanner, een online platform dat HR-professionals ondersteunt door HR-tools op het vlak van communicatie en invloed te leveren waarbij het accent ligt op talent en ontwikkeling.