Hoe jij je blijvend onderscheidt in een veranderende wereld (waarin robots het werk overnemen)

By Nicolien · april 16, 2018 · Posted in: Sfeer van invloed, Talent Scanner

Sta jij er weleens bij stil hoe jouw werk en de arbeidsmarkt er in de toekomst uit zien? Een toekomst waarin Artificial Intelligence alle dataverwerkende en transactionele taken overneemt. Een toekomst waarin we eigenlijk al deels in leven.
Als je om je heen kijkt zijn de voorbeelden talrijk. Zo doe ik mijn boodschappen vaak zonder dat daarbij een kassière aan te pas komt. Het enige dat ik nodig heb is mijn smartphone en mijn betaalpas. Een ander mooi voorbeeld is de mogelijkheid om bij steeds meer hotels zelf te kunnen inchecken. Dat je zelf je kamersleutel aan kunt maken op basis van je inlogcode en creditcardnummer en dat de assistentie zich beperkt tot een host die je hartelijk ontvangt en in de buurt is als je hulp nodig mocht hebben.

Het belang van communicatie en beïnvloeden

In die toekomst zullen aan de ene kant banen verdwijnen. In welke sector je ook werkzaam bent; daar valt niet aan te ontkomen. De andere kant van het verhaal is echter dat menselijke kwaliteiten, die NIET te vervangen zijn door technologie, een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Een groot deel van deze menselijke kwaliteiten bestaat uit de onderlinge interactie; hoe jij communiceert en beïnvloedt. Ben jij in staat anderen te inspireren? Heb jij oog voor de wensen en behoeften van anderen en kun je deze door middel van de juiste vragen achterhalen? Ben jij in staat anderen steun te bieden? Draag jij je steentje bij aan een productieve samenwerking? Lukt het jou mensen op een constructieve manier feedback te geven en tijdig bij te sturen als je merkt dat zaken niet de goede kant op gaan? Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe jij, met jouw menselijke kwaliteiten het verschil kunt maken.

Over inleven, improviseren en non-verbale communicatie

Een computer kan wellicht in veel gevallen de juiste vragen stellen of de juiste commando’s geven. De meerwaarde van menselijke interactie is echter dat je beter in staat ben om je in te leven in de positie van de ander en daardoor ook beter kunt inschatten wat de impact van je vraag, opmerking of mededeling is op die ander. Als mens ben je in principe ook beter is staat om flexibeler in te spelen op wat de ander zegt en kan je improviseren op het moment dat mensen met vragen of antwoorden komen die je niet van tevoren verwacht had. Daarnaast is de meerwaarde dat je niet alleen kunt letten op verbale signalen, maar ook die non-verbale signalen oppikt die o zo belangrijk zijn. Denk aan de mimiek en de intonatie van de persoon waar je een gesprek mee voert, maar ook die korte twijfel, het enthousiasme, de lichte schroom, dat vleugje onzekerheid….. Allemaal zaken die een belangrijke rol spelen in menselijke interactie en waar een overgrote meerderheid van mensen over beschikt. Door integer en empathievol met deze extra dimensie om te gaan kan je zorgen dat de ander zich gehoord, begrepen en op zijn gemak voelt. Zo kan jij zorgen dat mensen extra gemotiveerd raken om net een stapje extra te zetten of bepaalde uitdagingen aan te gaan.

Stijlbereik en stijlflexibiliteit

Om je te blijven onderscheiden in een toekomst waarin Artificial Intelligence een steeds grotere rol gaat spelen is het dus belangrijk dat je deze unieke menselijke vaardigheden goed beheerst. Dat jij diegene bent die het verschil maakt door jouw houding en opstelling en de manier waarop je communiceert en beïnvloedt. In de praktijk merken wij dat het daarbij ten eerste van belang is dat je over zoveel mogelijk verschillende manieren beschikt op het vlak van communicatie en impact.
Ten tweede is het erg belangrijk dat je vooral flexibel tussen deze stijlen kunt schakelen om zo effectief mogelijk te communiceren en beïnvloeden. Naast stijlbereik is dus ook stijlflexibiliteit essentieel. Ben jij benieuwd hoe groot jouw stijlbereik is en of jouw stijlflexibiliteit future-proof is, neem dan een kijkje op onze website en ontdek hoe je hier het snelste achter kunt komen.

 

Nicolien Dellensen is de eigenaar van Talent Scanner. De tools van Talent Scanner bieden inzicht in en vergroten de impact van medewerkers en teams.